Elektrisk mopedbil: Hva skal jeg se etter når jeg skal kjøpe?

mopedbil ligier js50

Kjøpe elektrisk mopedbil: Hva skal jeg se etter?

Med hodet først stuper vi inn i en elektrisk fremtid. Elbil, elsykkel, elektrisk scooter. Ja, nå er vel snart kulepennen min elektrisk også. Det har aldri vært et større antall elektriske biler på norske veier. På nesten to år er salget doblet, og det fortsetter å øke i et forrykende tempo. Det finnes også en relativt ny kategori elektriske kjøretøy – elektrisk mopedbil. Flere produsenter har begynt å produsere elektriske mopedbiler. Italienske Tazzari leverte sin første elektriske mopedbil i 2010, og Aixam i 2012. Mye har skjedd siden den gang, men det er fortsatt et stykke igjen for denne kategorien. Vi har satt sammen en liten guide til hva du som skal kjøpe elektrisk mopedbil bør tenke på og se etter.

Har en elektrisk mopedbil et bruksområde som passer deg?

Først og fremst vil det være en god idé og å definere bruksområdet. Skal du pendle til å fra jobb eller skole? Er det kollektivfelt på reisestrekningen? Hvor lang er reisestrekningen? Er bilen tiltenkt en ungdom i alderen 16-18 år? Er bagasjeplass viktig for deg? Elektriske mopedbiler har i dag en typisk reell rekkevidde på 60-80 km.

Rekkevidde

En tidligere undersøkelse blant 16- og 17-årige førere av moped og lett motorsykkel (Sagberg og Amundsen, 2015) viste at mopeder i gjennomsnitt kjøres 270 km i måneden, eller 9 km per dag. Tazzari elektrisk mopedbil har en oppgitt rekkevidde på 60+ km og en topphastighet på 45 km/t. Lademuligheter er begrenset, og er det er av den grunn viktig definere bruksområdet til den elektriske mopedbilen.

Lademuligheter for elektriske mopedbiler

Som en forlengelse av rekkevidden bør du også vurdere lademuligheter der du ferdes og parkerer. Langs norske hovedveier er det generelt gode lademuligheter for elbiler. Elektriske mopedbiler derimot har færre lademuligheter enn elbiler. I hovedsak kan elektriske mopedbiler kun lades via stikkontakt. Hurtigladere er ikke et alternativ da batteriene ikke tåler påkjenningen.

Vinteregenskaper

Vinter, dessverre en årstid vi ikke kommer foruten her i Norge. Vinterkulde påvirker elektriske elbiler. Rekkevidden reduseres både direkte gjennom temperaturen, som gjør at det tar tid å få den beste driftstemperaturen for batteriene, og fordi bilen må bruke mer strøm til andre funksjoner, som for eksempel å varme kabinen.

Oppsummering

Inntoget av elektriske mopedbiler har ikke hatt samme mottakelse som andre elektriske kjøretøy. Årsaken kan være at mopedbiler generelt, enten de er elektriske eller diesel har mange av de samme fordelene. Mopedbiler har en lav årsavgift, er rimelig og forsikre, gratis bompassering, gratis parkering, og ingen EU kontroll.

Diesel mopedbiler har et meget lavt forbruk og er derfor allerede rimelig i drift. Dessuten kommer de uten “rekkeviddeangst” og flere av ulempene med elektriske mopedbiler. Ligier og Microcar sine mopedbiler har med sin nye kraftige og stillegående DCI motor til sammenligning et forbruk på 0,29 liter per mil og en “rekkevidde” på 510 km.

Broom-Benny tester mopedbil: – Dette funker som et skudd!

Se testen på TV2 Broom.

Vi opplever at ulempene til en elektrisk mopedbil ikke veier opp for fordelene, og anbefaler derfor en diesel mopedbil som Ligier, Microcar, Chatenet eller Casalini.